Vakantiedagen met de kinderen

Erwin van LunNanny BlogPlaats een Reactie

Geschreven door Myrte van Gurp

Met het druilerige weer hoor ik veel mensen over de lange dagen binnen en dat de kinderen het beu zijn. Dat ze een beetje omgekeerd op de bank hangen, elkaar uitdagen , zeuren om snoep, zeuren om nog meer snoep… Kortom, tijd voor wat tips om die dagen gezellig door te komen!

  • Stop met wat je zelf aan het doen bent. Als je zelf gehaast bent en nog een waslijst aan taken in je hoofd hebt, merken kinderen dat je er niet helemaal bij bent. Dan werkt het niet. Zet de dingen die je nog moet doen op een lijstje, leg je telefoon erbij en zorg dat je er niet steeds naar kijkt. Spreek met je kinderen de tijd af die je echt samen gaat besteden. Dat kan best een kwartier zijn of een half uur. Voor kinderen is het fijn te weten wat de planning is. Vertel ze bijvoorbeeld dat je nu graag iets met ze doet maar straks nog wat andere dingen moet doen. Hoe concreter, hoe beter, dus wijs aan waar de wijzer op de klok zal staan als je stopt met de gezamenlijke actie.
  • Lees ze voor. Geen kind kan voorlezen weerstaan. Mijn kinderen staan eigenlijk altijd te trappelen om een leesmomentje maar ook hier prefereert de oudste soms zijn digitale bezigheden voor mijn voorleesactie. Dan begin ik gewoon met voorlezen voor zijn broer en binnen vijf minuten sluit hij toch aan. Hieronder zie je (een paar van) onze lievelingsboeken. De prentenboeken zijn ondertussen echte klassiekers hier, hebben een fijn ritme en dus denderden de kinderen binnen de kortste keren de zinnen met me mee. Van veel herhaling leren kinderen, dus schroom niet om gewoon heel vaak hetzelfde boek voor te lezen. Mijn middelste zoon doet graag de stemmetjes of “leest” soms zelf een pagina voor. Fijn voor de afwisseling.
  • Iets grotere kinderen kun je ook al “ echt” gaan voorlezen, waarmee ik wil zeggen dat je boeken voorleest waar veel minder plaatjes in staan. Waar de kinderen eerst nog genoten van de vaak prachtig geïllustreerde prentenboeken, wordt het nu tijd om zelf te fantaseren en het verhaal eigen te maken in hun hoofdjes. Helemaal magisch wordt het als je de tijd neemt om de verschillende figuren ook hun eigen stem te geven. Wij lezen op dit moment (met twee jongens van 6 en bijna 4 jaar) graag boeken van Paul Biegel. De spanning is vaak om te snijden in zijn boeken, de hoofdstukken niet te lang maar ook zeker niet te kort en er staan een paar plaatjes in die natuurlijk grondig bestudeerd worden.
  • nanny boeken

  • Na het lezen gaan wij vaak aan de slag met stiften of verf. We maken dan bijvoorbeeld samen een boek, het is leuk om kinderen te leren over de opzet van een verhaal. Met wat vragen stellen ben je er zo; wie staat er in jouw boek? Wat ging Pietje doen? Met wie? Binnen de kortste keren ontstaat er een spannend plot. Mijn oudste zoon maakt ook graag tekeningen over de verhalen die we samen lezen. Al tekenend hoor ik hem dan het verhaal weer navertellen. Het zit helemaal precies in zijn hoofd en komt vaak verrassend leuk op papier!
  • Doe dingen die je normaal nooit doet: bouw bijvoorbeeld een hut in de kamer maar neem zelf het voortouw. Ga mee onder de tafel zitten. Kinderen vinden dat prachtig! Het levert hele leuke momenten op. Onze jongste zoon van 10 maanden kreeg laatst de slappe lach toen hij mij kruipend onder de tafel zag. Het spel ontstaat vaak vanzelf. De kinderen verzinnen vaak regels maar dat kun jij ook! Als je tegen een kind zegt: “ Hé! Eerst even je voeten vegen voordat je naar binnen komt”, pakken ze dat meteen op. Meestal onder luid gegiechel. Gezellig toch?
  • Bouw een stad van Kapla. Kapla is ook echt leuk voor volwassenen! Mijn zoons leggen de plankjes (Kapla staat voor KAbouter PLAnkjes) graag op hun zij en maken zo een lange weg (met aan weerszijden dus die plankjes). Alle playmobil auto’s rijden dan door de straten. Samen maken we garages, zetten we dieren in de wei of laten ons inspireren door de Eiffeltoren. En nee, dan mag ik niet even spieken op mijn telefoon. Dus de Eiffeltoren uit mijn hoofd, “ het is meer een kerk mam”.
  • Wees consequent, als de tijd die je samen zou besteden erop zit, ga je weer verder met je eigen lijstje maar als je nu je laatste werkzaamheden samen met de kinderen doet, houd je ook de laatste uurtjes van de dag gezellig. Al duurt het allemaal veel langer, ik laat mijn jongens zo veel mogelijk helpen met huishoudklusjes. De een mag alles uit de droger in de wasmand doen, de ander draagt de zware mand naar de tafel. Daar gaat iedereen z’n eigen kleren proberen op te vouwen. Met als enige restrictie; wat mama op de eindstapel heeft gelegd mogen ze niet pakken om opnieuw te gaan vouwen. Gaat bijna altijd goed.
  • Bedenk je: vervelen is goed. Laat ze maar eens nadenken over wat ze willen gaan doen. Een kwartier “ niet weten wat je moet gaan doen” is helemaal niet erg. Wanneer was dat voor jezelf voor het laatst? Soms is het goed ze een klein handje te helpen. Door ze bijvoorbeeld een keuze te geven of een opdracht. Ik zet ze hier wel eens allemaal met een puzzel aan tafel. Dan kan er even wat gemopper zijn maar al snel zijn ze dan echt met die puzzel bezig en zijn ze afgeleid.

Veel plezier tijdens de laatste vakantiedagen! Deel je jullie favoriete boeken hieronder?

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *