Een scheiding tijdens je nanny baan

Sophie van OmmerenNanny BlogPlaats een Reactie

Een scheiding tijdens je nanny baan nanny blog Gortz and CrownEen tijdlang heb ik gewerkt voor een gezin waarvan de ouders in scheiding lagen. Ze waren nog maar net uit elkaar toen ik aangenomen werd maar ik wist dus waar ik aan begon. Toch was het een heftige periode. Ik herinner me nog goed dat de scheiding niet het idee was van moeder. Zij had er veel verdriet van. Vader was vertrokken en had een nieuwe partner. Bijkomende moeilijkheid; moeder wist niet van de nieuwe partner. Er was nog geen duidelijk idee over hoe ze het ouderschap zouden voortzetten samen. Al werd al snel duidelijk dat vader niet heel structureel in beeld zou zijn, iets wat moeder prima vond. Hij kon altijd de kinderen komen opzoeken of ophalen. Op de dagen dat hij langs kwam voor de kinderen maakte moeder dan het hele huis gezellig. Overal stonden bloemen en foto’s van hen, van vroeger. De kinderen waren altijd heel blij om hem te zien en moeder eigenlijk ook wel. Ze zag er dan altijd prachtig uit.

Ik ging met de kinderen heen en weer tussen beide ouders. Het was net zomer dus al vrij snel ging ik eerst met moeder en de kinderen mee op vakantie, om een paar dagen later met de kleintjes bij vader in te stappen. Een vakantie is altijd al een intensieve periode en als je dan met mensen op stap bent die net iets heftigs hebben meegemaakt, of daar nog vol in zitten, dan is dat best complex. Ondanks dat, maakten we het in beide situaties gezellig en de kinderen hadden een leuke tijd.

Moeder vroeg na de thuiskomst aan de kinderen hoe het was geweest. Ze had hen vreselijk gemist en was erg blij hun snoetjes weer te zien en ze vast te kunnen houden. Het lege huis vulde zich weer met kindergeluid. Ze vroeg wie er nog meer mee waren gegaan, wie ze hadden gezien, of papa nog over mama had gesproken. De kinderen reageerden niet of nauwelijks en na de vijfde vraag was het een “neehee!” die ze terug kreeg.

Ik voelde natuurlijk al wel aan dat ik ook vragen kon krijgen. Uren heb ik lopen piekeren over dat ene feit, wat voor die hele situatie zo belangrijk was. Die andere dame waar vader zo verliefd op was geworden. Een stralende papa en een verdrietige mama. Papa die er “al over heen was” en mama die nog vol ongeloof naar haar leven en dat van haar kinderen keek. En die drie kleintjes, die zo graag bij allebei wilden zijn.

Op een maandagochtend was daar dat moment. Ik stond te strijken en moeder liep heen en weer met schoon wasgoed. Ze had een overhemd in haar handen wat van haar ex-man was. Ik zag het kwartje bij haar vallen. Hoe kon hij er altijd zo netjes uit zien? Hij had nooit eerder een strijkijzer vast gehad. “Hij heeft een ander hé? Weet jij of hij iemand ziet?, Hij zag er laatst eigenlijk wel heel goed uit en hij kan helemaal niet strijken. Hij zal toch niet, weet jij meer?”

Daar kwam dan mijn professionele antwoord, iets wat ik al een tijdje in mijn hoofd had geoefend. Jullie moeten deze dingen echt samen bespreken. Ik ben er voor de kinderen en hoop dat ik kan bijdragen om deze periode voor hen zo goed mogelijk te laten verlopen.  Voor deze vragen moet je niet bij mij komen, ik wil graag met jullie beiden goed kunnen samen werken. Mijn hart had echt iets anders gezegd maar ik wist dat ik me ver van hun relatie moest houden. Gelukkig begreep moeder dit en heeft ze me nooit meer dit soort vragen gesteld. Ze was er toen trouwens wel snel achter dat haar vermoedens klopten.

De verhoudingen veranderden, ten goede eigenlijk. Er was geen hoop meer op dat het goed zou komen en de verwachtingen voor het gezamenlijk ouderschap werden duidelijker. Het klinkt gek maar er kwam rust, naast natuurlijk ook nog verdrietige momenten.

We maken nu ook wel eens mee dat een nanny belt, om tips om met een soortgelijke situatie om te gaan. Hier heb je er een paar:

  • Houd je altijd ver van de relatie tussen de ouders. Laat je niet mee slepen in meningsverschillen, of scherpe discussies. Voer het altijd terug naar de kinderen; voor hen ben je aanwezig.
  • Bovenstaande tip wil natuurlijk niet zeggen dat je niet kunt ondersteunen. Probeer beide ouders goed te helpen. Neem wat zaken uit handen of herinner ze aan belangrijke dingen voor de kinderen. Bied aan om de boodschappen te organiseren, of haal een mooie bos bloemen. Wees extra flexibel als de situatie daar om vraagt.
  • Spreek ook nooit jouw eigen mening uit tegen de kinderen. Kinderen zijn super loyaal, en zullen meestal nog heel lang hopen dat hun ouders nog samen komen. Bespreek samen met de ouders wat je wel kunt zeggen.
  • Zorg wel dat je duidelijk bent over je eigen aanwezigheid en de planning voor de komende dagen. De meeste kinderen hebben behoefte aan een bepaalde structuur. Vertel hen, of herhaal dit nadat de ouders het hebben verteld, hoe de komende week er voor hen uit ziet. En wanneer je er zelf bent, of niet.
  • Jij kunt een consequente steun zijn voor de kinderen. En dat is helemaal niet zo moeilijk; gewoon door er te zijn en de alledaagse dingen te doen. Jij bent soms de constante factor in hun leven, wat voor de rest zo op zijn kop staat. Dit is voor kinderen heel belangrijk
  • Houd rekening met de gevoelens van de kinderen. Het kan natuurlijk best zo zijn dat een kind door de situatie thuis niet zo lekker in zn vel zit. Dan kun je heel erg vast houden aan je opvoedregels, maar we willen je aanraden dan vooral heel goed naar het kind te kijken. En zonder dat je het compleet laat gaan, toch de grenzen wat losser te laten. Give the kid a break..
  • Blijf goed met beide ouders overleggen. Bouw hiervoor tijd in. Ga je met de kinderen mee heen en weer, zorg dan voor een goede overdracht. Liefst tussen ouders samen, maar soms zien we ook wel dat een nanny dit heel goed oppakt en dat het overlegje met zn drieen plaats vindt.

Ondertussen zijn we alweer tien jaar verder en zijn de ukkies van toen drie dwarse pubers. De ouders kunnen het prima met elkaar vinden. Zij zijn beiden gelukkig met een nieuwe partner en het is nog steeds zo dat de kinderen voornamelijk bij moeder wonen maar hun vader zien wanneer ze willen. Dat werkt voor iedereen goed!

Mocht je binnen je nanny baan tegen dit soort situaties aanlopen en wil je advies of je verhaal kwijt? Schroom dan niet contact met ons op te nemen. We zijn er altijd voor jullie!

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *