Samenwerken met thuiswerkende ouders

Sophie van OmmerenNanny BlogPlaats een Reactie

Voor veel ouders klinkt het als muziek in de oren: thuis werken en daarnaast veel tijd kunnen doorbrengen met de kinderen. Sommige ouders nemen een nanny aan om met z’n allen samen in huis te zijn. Ouders werken, nanny is met de kinderen, iedereen blij. Of toch niet?

De verleiding is er natuurlijk om als ouder even te gaan kijken bij de kinderen. “Ah, ze is wakker, snel een kusje geven” of “even de nanny vragen of ze straks om een boodschap wil gaan”. De meeste kinderen vinden het lastig om na een paar gezellige minuten weer afscheid te moeten nemen van hun ouders. En dat maakt dat die korte bezoekjes soms heel verdrietig aflopen. Andersom weten de kinderen de weg naar papa en mama vaak heel goed en lopen dus om de haverklap de werkkamer binnen. Niet handig!

Daarnaast kan het zo zijn dat ouders het moeilijk vinden om het gezag helemaal uit handen te geven als ze zo dichtbij hun kinderen zijn. Ze horen het kind bijvoorbeeld vragen om een koekje. De nanny zegt nee en ouders roepen vanuit hun werkkamer dat hij best nog 1 koekje mag…. Leuk voor het kind maar dodelijk voor het gezag van de nanny. Kinderen hebben dan al snel door dat de nanny niet echt beslist en dat ze bij hun ouders moeten zijn voor dat lekkere koekje.

Als nanny heb ik veel met thuiswerkende ouders samen gewerkt. SAMEN gewerkt ja want in mijn eerste gezin wist de moeder erg goed welke afspraken we moesten maken om het thuis werken met z’n allen tot een succes te maken. Zij had in een ver verleden zelf als au-pair gewerkt in Frankrijk en meegemaakt dat de ouders alles beslisten en zij meestal met de kinderen achter de X-box eindigde. Dat vond de moeder dan wel handig want dan was iedereen rustig. Zij had toen al bedacht: “als ik ooit later zelf met een mede-opvoeder ga werken voor mijn kinderen, dan pak ik het anders aan.” En zo geschiedde.

Al voordat ik daar startte maakten we samen een aantal regels. Ze had haar werkplek in het souterrain en in principe stoorden wij haar daar niet. Andersom kwam zij ook niet steeds naar boven toe. We spraken ’s ochtends af of we samen zouden lunchen, en zo niet, wanneer de kinderen haar even konden zien. Meestal kwam ze even binnen als de kinderen net uit school waren en dronken we met z’n allen een kop thee. Daarna verdween zij weer naar beneden. Dit deden we altijd zo en dat was dus voor de kinderen heel duidelijk. Ook, en dat was echt zo fijn, hield ze zich altijd aan mijn afspraken met de kinderen. Had ik dus net “nee” gezegd tegen dat koekje, dan vroeg zij: “wat heeft Myrte gezegd?”

Daar heb ik dus een hele goede ervaring gehad met hoe je goed kan werken als je allemaal in huis bent. Natuurlijk ging het wel eens mis. Zo rende de oudste ooit naar het souterrain waar net een vergadering bezig was. Ik kon er ook niet achter aan want de jongste twee zaten nog in bad. Niet handig, al vonden de collega’s van moeder het best schattig, zo’n meisje in een roze pyjama fris uit bad.

Hieronder een aantal tips voor nannies die gaan werken in een soortgelijke situatie:

  • Ga al tijdens je eerste afspraak in gesprek over hoe de ouders de samenwerking voor zich zien. Pleit er voor samen afspraken te maken om het voor iedereen vlot en prettig en in het belang van de kinderen te laten verlopen.
  • Blijf die open communicatie houden, evalueer regelmatig. Wat loopt fijn en wat moet onder de loep?
  • Maak de ouders vertrouwd met jouw professionaliteit; laat ze zien dat jij goed weet wat je doet en spreek samen af welke manieren zij prettig vinden. Dit voorkomt dat ze in zullen springen als jij met de kinderen bent.
  • Spreek ook genoeg “gezelligheidsmomentjes” af. Natuurlijk moeten zij profiteren van de fijne bijkomstigheid dat ze vlakbij hun kinderen kunnen werken! Ook kun je dan aan de kinderen aangeven dat ze hun verhalen “over een uurtje” aan papa of mama kunnen vertellen tijdens bijvoorbeeld de thee ’s middags of een ander gezellig moment. Het is dan heel fijn als die momenten ook echt in het teken staan van samen zijn en aandacht voor elkaar hebben; telefoons dus even weg!
  • Zorg ervoor dat de kinderen de situatie ook goed snappen. Jij bent er zodat de ouders kunnen werken. We houden ons allemaal aan de gestelde regels. Als de kinderen groter zijn: “laat ze de regels zelf mee op stellen!”

Het klinkt misschien allemaal wat streng maar je hebt er echt profijt van als je dit goed inzet. En dan kan het samenwerken in één huis zo leuk zijn! Wij hebben altijd de verjaardagen van de ouders groots gevierd in huis. Zeker als dat op een doordeweekse dag viel was het een sport om zoveel mogelijk verrassinkjes te verstoppen en onverwachte momentjes te creëren zoals een toneelstukje in vader zijn werkkamer. Voor iedereen bijzonder want daar kwamen wij bijna nooit. Bij groot verdriet kon ik een ouder inschakelen als ik dat wilde en bij de eerste stapjes van kind nummer 3 waren zijn ouders er natuurlijk ook als de kippen bij om samen dat bijzondere moment te beleven! Met een professionele nanny en fijne werkmentaliteit bij alle volwassenen kan dat allemaal!

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *