National Nanny Recognition Week

Ingrid KolkNanny Blog2 Comments

Deze week is het NNRW, wat staat voor National Nanny Recognition Week. Een Amerikaans initiatief waarbij er de hele week de nadruk ligt op de erkenning van en waardering voor het nannyvak.
Wij doen ook mee aan die week, al is het op z’n Hollands. Er zijn in ons land veel meer nannies dan je zou denken, alleen al via Görtz & Crown zijn er zo’n 120 nannies die op dit moment bij een gezin werken.
Toen wij in 2008 begonnen met G&C was het begrip “nanny” onbekend. Mary Poppins en Nanny Mcphee, magische kindermeisjes die dansend door het leven gingen maar bij die verbeelding hield het begrip dan ook op. Gelukkig is er in de afgelopen 11 jaar veel veranderd en weten de meeste mensen steeds beter wat een nanny doet. En dat er tussen de begrippen oppas/au-pair/gastouder/nanny wel overeenkomsten maar zeker ook veel verschillen zijn!

Iets wat ikzelf altijd een schrijnend verhaal vindt; op social media kanalen circuleren strips rond over “wat mijn omgeving denkt dat ik doe” en dan gaat het over de nanny. Vrienden denken dat je chips etend op de bank zit, je ouders denken dat je hele dagen door het park wandelt. Nog erger is de vraag, hoe vertel je dat je werkt als nanny? Dit impliceert dat het nog ongewoon is om als nanny te werken of dat het geen “echt” beroep is.

Mijn eigen ervaring als nanny was erg positief. Ik kreeg veel waardering en dankbaarheid van de families voor wie ik werkte. Vrienden vonden het leuk en ik werd nooit benadeeld omdat ik de nanny was. Als volwaardig gesprekspartner zat ik diners bij en werd ook om mijn mening gevraagd dus gelukkig is bovenstaande nooit van toepassing geweest.
Maar dat de Nanny Recognition Week bestaat zegt natuurlijk wel dat er nog altijd onduidelijkheid is over het beroep en de waardering ervan. Daarom hieronder een korte beschrijving.

 • Als nanny ben je de spil van het gezin. Je zorgt ervoor dat de ouders hun werkzaamheden optimaal uit kunnen oefenen doordat je de thuisbasis overneemt. Omdat jij zorgt voor de kinderen en alle organisatorische zaken rondom het gezin, loopt alles voor het gezin op rolletjes. Daarnaast zorg je ervoor dat de kwalitatieve tijd van ouders en kinderen ook echt kwaliteit inhoudt. Alles is namelijk al door jou geregeld. 
 • Als nanny zorg je voor een optimale vroege ontwikkeling van de kinderen. Je bent namelijk een professional op het gebied van pedagogiek. En juist in de jongste jaren, waarin de kinderen zich het hardst ontwikkelen, kan jij ervoor zorgen dat ze de juiste uitdaging, balans en inspiratie krijgen en zo een prachtige start kunnen maken op de basisschool.
 • De ontwikkeling van die kinderen blijf jij natuurlijk ook als ze schoolgaand worden nauwlettend in de gaten houden. Is er iets wat extra aandacht behoeft? Negen van de tien keer kan jij zelf aan de slag met het kind. Daarnaast ben je de eerste die hobby’s initieert en kun je, doordat je met een klein aantal kinderen werkt, heel goed inspelen op de behoeften. Kwaliteit ten top!

Geen oppas dus, geen babysit en geen au-pair! Een pedagogische professional met een passie voor ontzorgen. Iemand die vanaf dag 1 weet wat ze moet doen, en wanneer. 

Op facebook hebben we een besloten groep voor onze nannies. Omdat je vaak individueel werkt, is het fijn om in deze groep te kunnen sparren en elkaar te kunnen inspireren. We doen het niet maar wat zou ik toch soms graag ouders mee laten kijken in die groep. De leukste activiteiten komen langs maar ook de fijnste ontzorgacties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een opgeruimde voorraadkast of een lijstje met aan te schaffen winteritems? Een “krachtstok” voor een wat onzeker jongetje met een grote fantasie? Knutseltafels op regenachtige dagen, een hack om die AH tattoos van armpjes af te krijgen, tips voor vakanties?
Je begrijpt het al; eigenlijk zou ieder gezin gebaat zijn bij een nanny. Totdat iedereen daarvan overtuigd is, zetten wij ons in om nog meer erkenning, waardering en respect te krijgen voor het mooiste beroep dat er bestaat. Lang leve de nanny!

2 Reacties op “National Nanny Recognition Week”

 1. Mooi artikel! Eerste keer dat ik van National Nanny Recognition Week hoor!
  Hoe heet de fb groep en mag ik ook lid zijn?

  1. Hi Darla, leuk dat je ook aan onze nannies FB community wil deelnemen. Ik zal je via email info versturen.
   Ingrid, Görtz & Crown

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *