Hoe is het om een nanny te zijn?

Sophie van OmmerenNanny BlogPlaats een Reactie

Er bestaan veel ideeën over hoe het is om een nanny te zijn. Soms wordt er gedacht dat je een beetje leuk op kinderen past. Ouders van toekomstige nannies maken zich vaak wat zorgen; dat is toch geen echte baan? En zelfs onder opdrachtgevers merken we wel eens wat verwarring.

Nee, als nanny ben je geen babysitter. Je zit niet met een zak chips op de bank te wachten tot de ouders thuis komen. En ja, het is een serieuze job waarin je, tijdens de afwezigheid van de ouders, de volledige verantwoording draagt voor de kinderen. Dit kan tijdens werkdagen van 9 tot 17u zijn maar dat is lang niet altijd zo. Families die een nanny willen aannemen zijn op zoek naar een bijzondere flexibiliteit. Dat betekent vaak dat je werkdagen en –tijden verschillend zijn. Sommige nannies werken full-time bijvoorbeeld als de ouders aan het reizen zijn. Dan is een week of 10 dagen achter elkaar geen uitzondering. Anderen blijven regelmatig een nacht slapen of werken de ene week tot 17.00u en de andere week tot 20.00u en ben je daarna een aantal dagen vrij. Er is daarin heel veel mogelijk wat het uitdagend en afwisselend maakt!

Je bent een professional op het gebied van kinderen. Je weet alles van de verzorging en begeleiding, en kan ouders ondersteunen en adviseren in de opvoeding. In de praktijk betekent dit dat je, als je in een gezin gaat werken, vanaf dag 1 invoegt en direct de verzorging en begeleiding overneemt waar nodig. Je weet veel van de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen. Bij een pasgeboren baby weet je bijvoorbeeld hoe de voedingsschema’s in elkaar zitten en wat een jonge baby nodig heeft. Je kunt het aangeven als een peuter laat is met gaan praten en kunt grotere kinderen begeleiden bij het maken van huiswerk.

Hoe is het om een nanny te zijn | Gortz and Crown

Daarnaast neem je de organisatie van het gezin over wanneer je er bent. Je haalt en brengt de kinderen als dat nodig is maar zorgt ook dat de boodschappen in huis zijn en kan een lekkere, maar zeker ook gezonde maaltijd koken voor de kinderen en voor jezelf. Maar ook voor de ouders als ze dit prettig vinden. Je draagt zorg voor de kinderkamers, zorgt bijvoorbeeld voor schone bedjes en dat de te kleine kleertjes gefilterd worden uit de kasten. Speelgoed wat niet meer leeftijdsadequaat is verzamel je en breng je naar het goede doel. Je houdt de kalender bij en zorgt voor presentjes als familieleden of vriendjes verjaren. Je gaat mee naar de dokter of tandarts en kijkt goed naar welke uitdaging de kinderen nodig hebben. Heeft een meisje veel interesse in dansen? Dan ga je alvast informeren bij de balletschool en zorg je dat je alle informatie compleet hebt om met de ouders te overleggen.

Dat overleggen is de spil van je baan; je stelt samen met de ouders doelen voor de komende periode. Die doelen kunnen voor jou zelf van toepassing zijn maar ook betrekking op de kinderen hebben. “Pietje leren omgaan met het verliezen van een spelletje bijvoorbeeld”, of “stimuleren om ook met andere vriendjes te spelen” of “zindelijk worden”. Aan jou de schone taak met die doelen aan de slag te gaan. Tussentijds overleg je natuurlijk vaak. Je weet hoe je de opvoedstijl van de ouders moet interpreteren en zelf kunt inzetten. Je kunt ook de ouders adviseren wanneer dat wenselijk is. Bijvoorbeeld bij het afleren van de speen of leuke prentenboeken die bij de leeftijd van de kinderen passen.

Soms ga je met het gezin mee op reis. Ook in een ander gebied hebben kinderen behoefte aan structuur en hun eigen rituelen en als nanny zorg je voor een soepele doorgang hiervan. Natuurlijk pas je je aan het land aan wat je bezoekt maar je kijkt ook goed naar de schema’s van de kinderen. Opeens 3 uur later gaan lunchen werkt vaak niet en kinderen moeten vaak ook even wennen aan een ander klimaat. Je pakt altijd de spulletjes van de kinderen in en daarom zal je nooit misgrijpen als je bijvoorbeeld een klamboe nodig hebt, of een skibroek. Je hebt van te voren gekeken wat er in de te bezoeken streek te doen is, en ook in je vrije tijd in het buitenland, vermaak je je wel!

Dus nee, van dat beeld met die chips op de bank klopt niet veel. Je hebt een drukke job met veel uitdagingen. Als je aan mij vraagt wat ik het meest mis aan de tijd dat ik een nanny was, weet ik meteen het antwoord; de vrijheid. Geen dag is als nanny hetzelfde. Is het mooi weer, dan ga je met de kinderen naar buiten en spendeer je daar je dag. Ik ben nooit meer zo bruin geweest als in de zomers dat ik werkte als nanny. Is het weer slecht, dan ga je iets binnen doen. Voor knutselen met de kinderen heb je gewoon de tijd, voor het samen opruimen van die bende ook. Je maakt alle grote en kleine momentjes mee. Maakt herinneringen voor later. Mijn oude nanny-kindjes, nu 15 en 13 jaar oud, zeiden laatst nog: Weet je nog Myrte, dat we na school gingen picknicken in het park en in de verkleedkleren naar zwemles? Daar hadden we allemaal de tijd voor. Als nanny geef je een stuk rust in een druk gezin. En reken maar dat het een dankbaar beroep is!

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *