Een derde kindje op komst

Sophie van OmmerenNanny BlogPlaats een Reactie

Derde kindje opkomst | nanny blog | Gortz and CrownMam, vraagt onze Mees van zes, hoe eet de baby eigenlijk in jouw buik? Ik antwoord dat hij aan mij vast zit via de navelstreng en daardoor zijn voeding binnen krijgt en dat hij hapjes vruchtwater neemt als hij honger heeft. Wow, zegt Mees, dat is cool kan hij dan gewoon een mangootje of ananas pakken…?

Hoe heerlijk simpel denken kinderen in hun eigen belevingswereld.

Onze twee zonen van 6 en 4 waren tijdens de zwangerschap van de derde er maar druk mee. Vragen stellen, knuffels verzamelen, knutselen en maar wachten, wachten, wachten. Maar na al die maanden was hij daar eindelijk! Hun broertje Diem.

Van te voren had ik me nooit gerealiseerd dat het de jongens zo bezig zou houden.  Het zijn namelijk nogal ruige types waarvan hun interesses toch niet bij zo’n lief klein baby’tje liggen. Nou wel dus! Vanaf het moment dat ze hoorden dat er een kindje op komst was, vlogen de vragen om mijn oren. Erg leuke, gekke en lieve vragen die veel uitleg en aandacht vroegen. Voor een zwangere moeder van twee stoere, drukke wijsneuzen kan dat soms een beetje veel zijn. Het is dus belangrijk in zo’n spannende tijd te bedenken wat je taak als nanny in zo’n gezin zou kunnen zijn.

Wat kan je als nanny betekenen voor de kinderen als ze zo bezig zijn met hun nieuwe broertje of zusje? Hierbij een aantal tips en ideeën die je een eindje op weg kunnen helpen:

  • Je kunt samen naar de bieb om boekjes te lenen die hiermee te maken hebben.
  • Bekijk met de kinderen de fotoboeken van hun eigen geboorte en de kraamtijd. Dit geeft ze een goed beeld.
  • Je kunt samen iets voor de baby maken, tekenen en/of kleien. Een mooie babyslinger maken is bijvoorbeeld heel feestelijk.
  • Zoek vast een traktatie uit voor school of peuterspeelzaal en haal de producten vooraf in huis zodat je dit, als het moment daar is, samen met de kinderen kunt maken.
  • Je kunt ook gezamenlijk iets voor de baby kopen om dat te geven als hij/zij er is, en andersom ervoor zorgen dat de baby dan ook iets voor de grote broers heeft. Dat blijven ze onthouden.

Het vergt nogal wat aanpassingsvermogen als de nieuwe baby er is en een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als het gaat om een tweede kindje. Ineens is er iemand die ook aandacht nodig heeft en soms is dit helemaal niet leuk voor de andere kinderen. Probeer het ritme van de kinderen zo normaal mogelijk door te laten lopen. Jij als nanny kan hiervoor zorgdragen als moeder en/of vader zich over de baby ontfermt.

Eindelijk mochten ze hem gaan bekijken. De oudste werpt een blik in de wieg en zegt aaah wat schattig. Mag ik nu weer buitenspelen? Toen ik nog werkzaam was als kraamverzorgster merkte ik dat de andere kindjes binnen het gezin het heerlijk vonden als ze ook even niet met het hele baby gebeuren bezig waren. Lekker naar buiten, samen een spelletje doen of samen koken. Blijf er op letten dat er in zijn/haar belevingswereld nog veel andere hoogtepunten zijn waar je aandacht voor hebt. En zorg dat de kinderen niet het idee hebben dat ‘’de baby’’ nu het belangrijkste gespreksonderwerp in het gezin is.

Veel succes,

Naomi Plijnaar

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *