Muziek met kinderen

Sophie van OmmerenNanny BlogPlaats een Reactie

Muziek met kinderen, vroeg beginnen!

Onlangs volgde ik een lezing waarin het belang van muziek met kinderen en door kinderen weer eens benoemd werd. Er zijn allerlei voordelen te noemen waarom het vooral goed is kinderen een muziekinstrument te leren bespelen. Vooral vroeg ermee beginnen is het advies en stimuleren maar niet teveel. Het liefst komt de belangstelling uit het kind zelf, natuurlijk.

Algemene muzikale vorming

Makkelijker gezegd dan gedaan. Toen ik klein was zat ik op amv- wat staat voor algemene muzikale vorming. Dit duurde 3 jaar en was 2 keer per week na school. We leerden daar noten lezen, ritmes klappen en we zongen wat af. Na het examen mocht je dan eindelijk door om een muziekinstrument te gaan leren spelen.

Piano?

Nu was het in ons gezin de gewoonte om piano-lessen te nemen. Mijn vader speelde zelf niet onverdienstelijk en mijn twee oudere zussen hebben ook een aantal jaar pianoles gehad. Ik wilde niet. Ik vond de piano een saai instrument en zag wel wat in het leren bespelen van een trompet. Dat zag mijn vader dan weer niet zo zitten. Gelukkig voor hem kreeg ik in diezelfde periode een beugel en moest ik het hele trompetverhaal laten varen. Na de beugel zouden we verder kijken en je raadt het al- het is er niet meer van gekomen.

Doodzonde vind ik dat ondertussen want nu lijkt het me geweldig om een instrument te kunnen spelen! Had ik het maar vroeger geleerd in de periode waarin ik dit nog heel makkelijk eigen kon maken.

Opvoeding is herkansing?

Niet getreurd; gelukkig zijn wij gezegend met drie dotjes en natuurlijk gaan wij het met hen anders doen. Nou ja, het gebeurt al anders want tegenwoordig bestaat AMV niet meer maar leert het kind direct een muziekinstrument bespelen en tijdens die lessen leren ze dan ook meteen muzieknoten lezen. Onze oudste heeft DE leeftijd om dit te gaan doen en dus zijn we al een aantal keer naar de muziekschool getogen tijdens de open lesdagen en hebben we allerlei proeflesjes gedaan. Ik had eerst mijn hoop gevestigd op de piano maar helaas troffen we daar een juf die heel hoog zingend de kinderen verwelkomde, iets wat mijn zoon met rollende ogen en zijn handen op zijn oren beantwoordde. Oeps. Dat werd hem niet.

Trompetles

Trompet dan. Dat vond hij best leuk maar ook super spannend. Hij houdt niet van fouten maken en begint liever ergens niet aan als die kans aanwezig is. Gelukkig troffen we daar een meester die hem direct begreep en wat succeservaringen aanbood voordat hij aan het echte werk kon beginnen. Enthousiast fietsten we terug maar een dag later zei hij; mam, als je het echt wilt ga ik wel op trompetles. Hmpf.

Intrinsieke motivatie

De intrinsieke motivatie mist dus nog een beetje. Ondertussen hebben we al een scala aan muziekworkshops ondergaan en als ik zijn voetje zie wiebelen tijdens het kijken van Jungle Book, bij the bare neccesities, weet ik dat het er vast ergens wel zit. Hij moet alleen nu even door de saaie jaren heen maar later is hij me vast dankbaar. Hoop ik.

Erik Scherder over muziek

In dit youtube filmpje zie je een enthousiaste Erik Scherder vertellen over de invloed van muziek luisteren en beoefenen op je hersenen. Na het kijken sta je meteen te trappelen om te beginnen.

Samen op les

Dat is dus precies wat ik ga doen. Al zal het een stuk lastiger zijn dan vroeger. Over een paar weken hebben mijn oudste zoon en ik onze eerste duoles op de muziekschool. We gaan een aantal instrumenten leren kennen en hopen daarna samen een keuze te gaan maken voor één instrument. Wat we dus samen gaan leren bespelen. Hij zal me wel snel voorbijgaan maar ach, dat gun ik hem wel. Het lijkt me ontzettend leuk om te doen en voor hem is het een steuntje in de rug om dit samen aan te gaan.

Nanny-tip

Dat wil ik eigenlijk alle nannies aanraden. In plaats van de kinderen te halen en brengen naar muziekles; join in! Ga samen, studeer samen, maak er een gezamenlijk project van. Ontzettend leerzaam voor beiden en heb je al stil gestaan bij de band die dit schept tussen jullie? Op naar de muziekschool!

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *