Verslag – Nanny Terugkomdag 2017

Erwin van LunAlgemeenPlaats een Reactie

Afgelopen zaterdag 17 juni vond onze nanny terugkomdag plaats. Op deze zonovergoten dag druppelden de nannies tegen twee uur binnen bij restaurant Vroeg te Bunnik. Nannies van het eerste uur die de opleiding nog klassikaal gevolgd hebben maar ook nannies die net zijn afgestudeerd of soms nu bezig met de opleiding uit alle hoeken van het land en uit België! We namen plaats aan lange tafels en terwijl de High Tea met allerlei lekkernijen werd binnen gebracht heette Ingrid ons allen welkom.

Zij stelde ons voor aan Lisette De Lange die BABS is (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) maar ook eigenaar van Hartemens. Met Hartemens geeft zij verschillende ceremonies vorm vanuit het hart. Deze middag zou in het teken staan van rouw of afscheid bij kinderen en hoe wij als nannies daarmee om kunnen gaan.

Een heftig onderwerp natuurlijk maar wel heel leerzaam. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken en het is goed om te weten hoe je hiermee om kunt gaan.

Allereerst vertelden we allemaal wie we waren met welke leeftijd we werkten en wat we wilden leren tijdens deze middag. Er kwamen concrete vragen maar er waren ook nannies die het op zich af gingen laten komen.

Lisette gaf aan dat rituelen en persoonlijke symbolen heel belangrijk zijn bij afscheid en rouw. Wat kenmerkte de overledene? Waarbij denk je altijd aan hem of haar? Op afscheidsceremonies zie je vaak iets persoonlijks waardoor je denkt “ ja, dat was nou echt oma, of opa”. Zoiets kan troost bieden. We hebben geleerd hoe we troost kunnen bieden en wat je kunt doen voor iemand die een dierbare verloren heeft.

Terug naar de kinderen: ons werkveld. Lisette vertelde gedetailleerd hoe kinderen in verschillende leeftijdsfasen met rouw en verlies omgaan. Jonge kinderen bijvoorbeeld, kunnen de dood nog niet zien als iets voor altijd. De overledene komt vast ooit nog eens terug. Bij hen is het goed om het heel concreet te maken: het lichaam is kapot en kan niet meer gemaakt worden. We leerden hoe we alles een naam kunnen geven en hoe we op een zachte manier eerlijk kunnen zijn tegen jonge kinderen. Ook pubers kwamen aan bod en natuurlijk ook: wijzelf. Want ook wanneer je zelf in een rouwproces zit is het belangrijk dat je dit professioneel aanpakt in je werk. Of als je bijvoorbeeld na een intensieve leuke tijd afscheid gaat nemen van je nanny-gezin. Lisette gaf ons hierin concrete tips en de gouden regel: wees recht door zee, altijd.

Na deze leerzame theorie zijn we een en ander ook in praktijk gaan brengen want kinderen doen graag iets met een heftige situatie. Iets maken kan je helpen om de verdrietige gebeurtenis een plekje te geven. Lisette heeft zelf een praatstok, die ze wel eens ergens neer legt. Degene die de stok pakt mag vertellen en de anderen moeten luisteren. Zo maak je bewust tijd voor elkaar en elkaars gevoelens.

We gingen zelf aan de slag met een dromenvanger, die kan kinderen goed helpen bij het slapen. Niks moest en alles mocht, dat was het idee. Al snel was er een hele groep bezig met het versieren van de dromenvanger en het zoeken naar de juiste symboliek die bij hen pasten.

Daarna was het tijd om verder bij te praten. Oude herinneringen werden opgehaald maar ook nieuwe contacten opgedaan. Aangezien we allemaal in hetzelfde werkveld zitten was er veel herkenning. De middag is voorbij gevlogen!

Wij kijken terug op een geslaagde terugkomdag met een pittige maar leerzame workshop en een heel fijn weerzien met “ onze” nannies.

Tot volgend jaar G&C nannies!

Wil je meer weten over kinderen en verlies, of wil je meer weten over Lisette? Kijk dan op www.hartemens.com.

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *