Nanny of the year Christel vertelt:

De afgelopen maanden vlogen voorbij. Ik heb dat altijd in de zomer. Op een of andere manier vliegen de maanden juni, juli en augustus zo snel om dat ik altijd het idee heb dat ik die maanden heb overgeslagen of dat ze zijn samengevoegd tot maar 1 maand. 

Kinderopvang vs nanny
Ik ben de afgelopen maand weer druk bezig geweest: voor mijn praktijk, de verbouwing (ja die is nog steeds niet klaar) en ook nog mijn nieuwe werk. Helaas werk ik niet meer als G&C nanny. Gelukkig werk ik wel nog steeds met kinderen, maar dan in de kinderopvang. Wat is dat een verschil zeg!
Wat mis ik het af en toe om die kinderen de oprechte persoonlijk aandacht te geven die ze op dat moment nodig hebben. Ik probeer die aandacht zoveel mogelijk te geven, maar helaas gaat dat op individueel niveau niet altijd in die mate zoals ik gewend ben. Ik vind het wel écht leuk om met zoveel kinderen te werken. Soms is het nog wel lastig om goed overzicht te houden. ‘Welke kinderen slapen? Wie moet hoe laat de fles?’ en ‘Wie mag er wel al stukjes fruit/brood of krijgt prak of pap?’. Maar ik moet natuurlijk ook niet te streng zijn voor mezelf, ik werk er pas net een maand. 

Lange dagen
Nu de vakanties volop aan de gang zijn en veel nanny’s weer hele dagen met de kinderen zijn – of altijd al zijn als ze niet schoolgaand zijn – , is het vaak flink aanpoten. Tijdens vakanties maak je lange dagen en moet je ook nog vrolijk blijven. Je moet leuke activiteiten verzinnen en nog alles erbij doen wat je normaal ook doet. Mijn advies is: wees niet te streng voor jezelf. Heb je een baaldag of lukt niet alles, dan is dat maar even zo. Ik heb in mijn vorige blog ook al aangegeven dat het belangrijk is om je eigen grenzen duidelijk moet maken. En dat mag je ook bij de kinderen doen. Ook zij mogen leren dat je niet altijd ‘je optimale zelf’ bent en je soms een momentje hebt dat je misschien minder geduldig bent of gewoon even anders in je emoties zit.  

Vervelen mag
Laat ze (soms) zichzelf maar even amuseren, wij nanny’s zijn immers geen entertainment club. Bij de opvoeding hoort ook dat de kinderen moeten leren om zelf te spelen en zichzelf te amuseren. En verveling brengt vaak de mooiste ideeën naar boven, dus dat is absoluut goed om te laten gebeuren. Je kunt ze wat ideeën geven, maar vinden ze dat niks, dan moeten ze zelf maar iets verzinnen. Ga dan ook even op de bank zitten met het kopje thee of glaasje drinken in je hand. En zeg gewoon ”nu is het even zelf-tijd. Ik voor me-zelf, jij voor je-zelf. Straks gaan we weer samen wat doen.” Het is zo ontzettend belangrijk voor de kinderen om dat te leren. 

Ideeën aanreiken
Er zijn ook veel leuke dingen te vinden op internet over hoe kinderen zichzelf kunnen amuseren. Natuurlijk hebben we ook onze eigen G&C nanny community facebook pagina waar de meest mooie activiteiten voorbij komen. En weet je echt even niks? Maak dan samen met je nanny kindjes een verveel potje. Daarin kun je blaadjes doen waarop activiteiten staan die ze kunnen doen als ze zich vervelen. 

En als ze een blaadje met een idee erop uit die pot willen halen, dan moeten ze dát ook doen. Ook hiervoor zijn tientallen ideeën te vinden op Pinterest, internet enz.

En tot slot, als je lekker vakantie hebt, geniet daar dan ook van! Wees ook tijdens de vakantie niet te streng voor jezelf met allerlei dingen die ‘moeten’. Rust lekker uit en geniet van wat je gaat doen. 

Ik wens jullie een fijne zomer toe!

Liefs NOTY Christel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier in waarnaar u op zoek bent.