Nanny of the year Christel vertelt:

Als nanny en family manager krijg je van de ouders vaak waslijsten met zaken die gedaan moeten worden. Het liefst gisteren nog. Met alle taken die je als nanny al hebt, is het soms best een uitdaging om alles voor elkaar te krijgen. Wat voor mij altijd werkt is om prioriteiten te stellen. Wat is nu écht belangrijk en moet vandaag nog gebeuren? Wat zijn dingen die eventueel morgen ook nog kunnen en/of die ik samen met mijn nanny kindje zou kunnen doen? Want ook zij moeten leren dat er wel eens andere zaken gedaan moeten worden, die niet alleen met hem/haar te maken hebben. 

Te veel hooi
Wat als nanny zo goed lukt, vind ik in mijn privé leven lastiger. Hoe kan het toch dat ik werk belangrijker maak dan mijn eigen leven? Want daar heb ik altijd mega ‘to-do-lijsten’ die op de een of andere manier niet af komen. Of er komt continue weer wat nieuws bij. Ik vind zoveel dingen leuk en wil zoveel mensen helpen dat ik vaak te veel hooi op mijn vork neem. Hier ben ik mee aan het werk en het gaat al steeds beter, al merk ik dat het een valkuil van mij blijft. 
Wat ik tegenwoordig doe, is mezelf de tijd geven om ergens over na te denken en niet gelijk volmondig ‘JA’ te roepen. Ik denk dan eerst:

Prioriteiten stellen
Wij zijn thuis nog bezig met onze verbouwing, ik ben zelf bezig met mijn praktijk en daarnaast ga ik vanaf begin juli ook weer buiten de deur werken. Ik start na de zomer weer met een extra opleiding, wil mijn vriendinnen ook graag blijven zien, doe hier en daar nog een cursus, webinar en andere scholingen tussendoor en als het kan nog even wat sport en beweging erbij. Waarschijnlijk vergeet ik nog van alles, maar de weken vliegen letterlijk om. Ik merk regelmatig dat mijn ‘to-do-lijstjes’ aan het einde van de dag lang niet altijd klaar zijn. Dit is niet erg, maar dit laat wel zien dat het belangrijk is om prioriteiten te stellen met wat ik allemaal wil. 

Zeker nu de zomer er is, er ’s avonds lekker weer op het terrasje gezeten mag worden, we weer met vrienden bij elkaar komen (om te BBQ-en) en de vakanties er weer aankomen, merk ik dat er alweer snel van alles gepland wordt en dat de vrije weekenden alweer snel vollopen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het heerlijk vond om de weekenden vrij te hebben zodat ik lekker kon klussen. Dus dit wil ik ook echt blijven doen. Ik heb me daarom voorgenomen om te zorgen dat er maar 1 of 2 weekenden per maand dingen gepland worden die ik ook wil en leuk vind. De rest moet maar wachten. Zorgen voor mezelf, mijn mentale gezondheid en keuzes maken die ik zelf leuk vind. Dat is wat ik ga doen.

Grenzen aangeven
Het gaat wel steeds beter en het lukt me beter om mijn grenzen daarin aan te geven. 
Wat ik hiervoor beschrijf kom ik bij veel nanny’s tegen. Tuurlijk is het lastig om ‘Nee’ te durven zeggen tegen je werkgever. Hiermee had ik ook moeite, maar vergeet niet dat je ook een eigen leven hebt. Dus heb jij dat weekend of die avond al iets gepland, terwijl je last-minute gevraagd wordt om te werken, durf dit te zeggen, stel je eigen prioriteiten en maak de keuzes waar je zelf blij van wordt. En als je een waslijst krijgt met zaken die nog gedaan moeten worden kijk daarin dan wat belangrijk is en wat per se vandaag moet gebeuren. ‘Wat zijn dingen die morgen kunnen gebeuren’ en ‘waarbij kan mijn nanny kindje of kunnen de nanny kinderen helpen?’ 

Zeker nu de zomer er aankomt, en de koffers weer van de zolder gehaald worden, er nog last-minute spullen gekocht moeten worden die mee moeten op vakantie, kleding uitgesorteerd moet worden, de kast opgeruimd, het dierenpension gebeld moet worden, de auto zijn zomercheck-up moet krijgen en weet-ik-wat-nog-allemaal-gedaan moet worden, is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Maak keuzes en geef bij je gezin aan als het te veel is! Wij zijn wonder personen en super nanny’s, maar geen tovenaars. Geef je grenzen aan, zodat het gezin er rekening mee kan houden. Ze hebben niks aan jou als je overspannen thuis zit. Dat is niet goed voor jou en ook niet voor de kinderen en het gezin. Juist door de prioriteiten voor jezelf en het gezin te stellen, zorg je goed voor jezelf en daarmee voor elkaar. 

Lieve nanny’s, geniet van de zomer, de welverdiende vakanties en (hopelijk) het goede weer. Blijf veilig en gezond, tot in juli weer. 

Liefs NOTY Christel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier in waarnaar u op zoek bent.