Nanny of the year Christel vertelt:

We weten allemaal dat voorlezen aan onze (nanny) kinderen heel goed is. Het helpt super bij de taalontwikkeling en woordenschat. Goed voor het inlevingsvermogen, bovendien ondersteunt en verbetert het de band met je kind. Door het voorlezen gaan ze meestal zelf ook veel lezen. Voorlezen helpt ook om je kind rustig te laten worden voor het slapen gaan. 

Kracht en inspiratie
Kinderen halen vaak ook veel kracht en inspiratie uit verhalen. Ze spelen het verhaal na, herkennen zichzelf in een karakter of willen ook zo stoer en dapper zijn. Misschien durven ze sommige dingen nu wel, omdat het karakter in het boek het ook durft. Soms hebben boeken of verhalen een helend effect op kinderen. Dat zijn helende verhalen. Hiervan zijn er veel te vinden op internet, maar je kunt ze zelf ook maken. 

Het idee van een helend verhaal is dat het kind zichzelf herkent in het verhaal. Het verhaal helpt om het zelfhelend vermogen van het kind aan te spreken. Dit gebeurt door het kind mee te nemen op avontuur in het verhaal, samen met zijn lievelingsknuffel, sprookjesfiguur, lievelingsdier, idool, etc. Het karakter gaat op avontuur en maakt een probleem mee, bijv. bang voor water, verlatingsangst, omgaan met plotselinge veranderingen, niet groot willen worden, etc. Het is belangrijk dat jouw kind zich herkent in dit probleem. Tijdens het avontuur komt het karakter uitdagingen tegen die te maken hebben met het probleem. Bij het aangaan van deze uitdagingen krijgt het karakter hulp van een fee, een wijze uil, tovenaar, andere knuffel . Of misschien komt de hulp wel van binnenuit, vanuit het hart, stemmetje in het hoofd, of poppetje in de buik. 

Nieuw inzicht
Door deze hulp groeit het inzicht van het karakter, waardoor het slimmer, handiger, wijzer wordt. Misschien pakt hij zaken anders aan door de wijze raad of ontdekt hij dat het slimmer is om iets niet te doen, wat hij normaal wel zou doen. In ieder geval iets waardoor het kind vertrouwen krijgt in zijn eigen kunnen, omdat hij ontdekt dat het karakter het probleem kan oplossen, dus hij zelf ook. 

Zo werkt het helende verhaal helend voor jouw kind, omdat het kan gaan vertrouwen op zijn eigen kracht. Door samen een goed zinnetje uit het verhaal uit te kiezen, een rijmpje erbij te verzinnen of misschien met een tekening, een knutsel of dansje, kun je de boodschap een beetje verankeren en er zo aan terug blijven denken. Een kleine affirmatie (positief zinnetje) kan ook goed werken. 

‘Op eigen kracht’
Op internet zijn vele goede pagina’s te vinden waarop verteld wordt hoe je een helend verhaal zelf kunt maken. Het kan natuurlijk ook in dicht- of rijmvorm. Het boek ‘op eigen kracht’ van Sonia Hoenders vind ik erg inspirerend en daarmee ga ik nu zelf aan de slag in mijn praktijk. Maar in de toekomst ga ik het ook zeker gebruiken voor nanny kindjes als het nodig is. 

Natuurlijk is het ook heel erg leuk om samen met kinderen verhalen te verzinnen en ze dan mee te laten denken over de oplossing. “Wat zou de prins nu kunnen doen?” “Hoe zou jij dit oplossen als jij …. was?” “Dat is wel een lastige situatie, welke keuze zou jij maken?” etc. Zet je kindje zelf mee aan het denken. Vaak hebben ze hele slimme en leuke antwoorden en ideeën. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier in waarnaar u op zoek bent.