Nanny of the year Christel vertelt:

Eigenwijsjes…. En dan bedoel ik niet dat we eigenwijs zijn. Al ben ik dat soms ook wel eens hoor. Vooral als ik moe ben. Maar ik bedoel kaartjes die je op een eigen en wijze manier leren om positief te denken. Want het leven gaat niet altijd zoals we verwachten of graag zouden willen. Meerdere keren heb ik het afgelopen jaar ervaren dat wanneer ik denk dat alles weer goed gaat en ik weer in een rustiger vaarwater kom, het leven me weer een onverwachte draai geeft. Dit is niet altijd even handig, fijn of praktisch, maar ik heb er een sterk geloof in, dat alles gebeurt met een reden. 

Dit zie ik ook terug in mijn werk als nanny, als holistisch kindercoach, als dochter, als zus, als …… Bij iedereen komt het voor, dat er zaken anders lopen dan dat we graag willen. Ik ben van nature een persoon die graag positief denkt. Vooral het zinnetje “het komt allemaal wel goed”, is er een die ik bijna dagelijks wel gebruik. Nu zat ik laatst aan mijn bureau te werken voor mijn praktijk en dacht, laat ik eens een ‘eigenwijsje’ trekken. Een positief coach kaartje. Daarop staat een kort positief zinnetje met een bijpassend vrolijk plaatje. Ik trok het kaartje ‘ik ben vrij’.  Ik moest er even over nadenken, want waarom zou ik deze nou trekken? 

Vrij zijn
Maar ik ben inderdaad vrij. Vrij om te doen wat ik wil, vrij om de keuze te maken die ik wil, vrij om te gaan en staan waar ik wil, vrij om te denken wat ik wil, vrij om…….. En ergens voelde dit even zó lekker. Om me ervan bewust te worden dat ik VRIJ ben om míjn leven te leiden zoals ik dat graag wil. Deze eigenwijsjes gebruik ik ook in mijn werk als holistisch kindercoach. Het is ontzettend leuk om te zien dat kinderen ook de kaartjes trekken die zij op dat moment nodig hebben, voor het proces waarin ze zitten. ‘ik vertrouw op mijn gevoel’, ‘ik laat mijn probleem los’, ‘ik ben sterk’, etc. En daarbij laat ik de kinderen dan ook een aromatherapie kaartje trekken, waarop een essentiële olie staat. Deze past dan ook goed in het proces waarin het kind zit, zodat je een mooi pakketje hebt. Positief kaartje én een bijpassende olie. Met die olie kun je dan een voetenbadje maken, in een diffuser, op een geursteentje, als wrijfolie, of net wat bij je past. 
Het onbewuste kiest altijd een kaartje die je nodig hebt. Of dat nu een coach kaart is, een olie, een krachtdier, etc. Je onderbewuste weet raad 😉  

Basis voor een goed zelfbeeld
Als kinderen van jongs af aan gewend zijn om positief te denken, dan leg je de basis voor een goed zelfbeeld. Dit is toch iets wat wij als nanny’s ook graag willen voor onze kinderen. Dat kinderen een goed zelfbeeld ontwikkelen en ook leren om aardig tegen anderen te zijn. Want dit geven de kinderen natuurlijk ook weer door aan de mensen en vrienden om hen heen. De Eigenwijsjes die ik gebruik zijn daarvoor ideaal, maar we kunnen de kinderen natuurlijk ook op andere manieren ondersteunen. Wat dacht je ervan om een leuke kleine boodschap in de broodtrommel mee te geven, ’s avonds voor het slapengaan een complimentje te geven aan de kinderen. Of samen leuke zinnetjes verzinnen en deze opschrijven, ergens neer hangen en daar iedere dag naar kijken. 

En als je dan een compliment geeft, een leuk zinnetje samen hebt gevonden, een positieve boodschap op internet hebt gezien. Praat er dan samen ook over. Trek het iets meer door in de breedte. Schrijf een kaartje en stop deze bij buren, vrienden, opa’s en oma’s in de brievenbus, schuif een briefje met een lieve boodschap onder de deur van mama’s kantoor. Heb het er samen over, wat bedoelen ze hier mee, wanneer kun je deze gebruiken? In welke situatie zou dit zinnetje van pas komen? Hoe heb ik hem vandaag gebruikt of afgelopen week. En stimuleer ook om het zinnetje dan te gebruiken bij broers of zussen, help elkaar herinneren aan welk zinnetje degene heeft. 

Laten we onze nanny kindjes hiermee lekker ondersteunen, zeker in een tijd waarin alles chaotisch is en veel onrust heerst, is het fijn om iedere dag iets positiefs te geven en te horen. 

(deze column sluit goed aan bij de nieuwe communicatie-module die Sietske heeft ontwikkeld voor de G&C Nanny Academy: communiceren met kinderen. Download ‘m en vraag Sietske om het wachtwoord.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier in waarnaar u op zoek bent.