NOTY Christel vertelt:

Het is december, alweer de laatste maand van het jaar. Een maand die voor veel kinderen vaak onrustig is en dit jaar (door Corona) misschien nog wel onrustiger dan andere jaren. Hoe je kinderen met deze onrust kunt ondersteunen heb ik vorige maand verteld. Essentiële oliën zijn hele fijne subtiele helpers. 

Vooral praten met kinderen is tijdens deze onrustige maand belangrijk. Vraag ze wat ze nodig hebben en hoe je ze kunt helpen. Kijk ook naar jezelf: Hoe sta jij op dit moment in je lichaam? Ben jij onrustig of onzeker?

Kerst en oud en nieuw zullen dit jaar voor veel mensen ook anders verlopen dan ze gewend zijn. Geen grote familiebijeenkomsten en niet met veel vrienden het nieuwe jaar in knallen. Ook voor kinderen zal dit vreemd zijn. Praat hierover met ze en vraag hoe zij het voor zich zien, wat zouden ze leuk vinden om samen met het gezin te doen? Misschien een spelletjesavond of samen op de bank een bijzondere filmavond met veel popcorn en andere lekkere dingen. Of misschien wel samen oliebollen bakken en eigen nep-vuurwerk knutselen. Laat kinderen meedenken over de invulling, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. 

Voor mij was 2020 persoonlijk ook een vreemd jaar, zeker op het gebied van het werken als nanny. Daar liep dit jaar alles anders dan normaal. Dit helpt mij wel weer met reflecteren en terugblikken op de bijzondere momenten van het jaar. In ben nog steeds super dankbaar voor mijn titel als ‘Nanny of the Year 2020’ die ik in september heb gewonnen. 

Als nanny is het ook leuk om met de kinderen terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wat was er bijzonder aan dit jaar? Wat waren fijne momenten? Wat vond je lastig dit jaar? Was er een moment dat je erg verdrietig was? Waar ben je extra dankbaar voor dit jaar? 

Je kunt dan natuurlijk ook vooruitblikken. Misschien kun je samen doelen gaan stellen voor 2021. Is er iets wat je komend jaar anders of beter wilt gaan doen? Wat zou je graag willen bereiken, wat wil je graag gaan doen? Waar verheug je je op? Wat hoop je dat er gaat gebeuren? 

Je kunt er met de kinderen een verhaaltje over schrijven of een tekening maken van 2020 of juist over 2021. Zeker met wat oudere kinderen is het een mooie oefening om te leren reflecteren. Dagboeken zijn natuurlijk ook geweldig. Voor de jongere kinderen is het leuk om iets te knutselen om terug te kijken, een kijkdoos, een collage met leuke herinneringen of een moodboard.

Deel vooral jullie creaties en tips hier met elkaar, altijd leuk om te zien en elkaar op nieuwe ideeën te brengen.

Liefs,

Christel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier in waarnaar u op zoek bent.