Ik zal bij het begin beginnen; Ik heb de PABO gedaan en gelijk daarna het onderwijs ingerold op de school waar ik eindstage heb gelopen. Jarenlang heb ik met veel plezier en passie voor de kleuters, groep 3, 4 en groep 5 gestaan. Voornamelijk veel jaren een kleutergroep gedraaid. Mijn kwaliteiten liggen echt bij de onderbouw en daar kom ik het beste tot mijn recht. Na ongeveer 10 jaar begon het te kriebelen, een onrustig gevoel overheerste in mij, twijfel sloeg toe. Allerlei vragen borrelden op; ‘Is dit nog wat ik wil? Wat zou ik dan willen doen? Durf ik deze veilige plek te verlaten? Wat tref ik aan?’  Twijfel, angst, onzekerheid, van alles ging door mij heen. Nog een paar jaar heb ik in het basisonderwijs gewerkt en nog een opleiding RT gedaan (Remedial Teacher), want zomaar iets anders doen, zomaar stoppen, zomaar je vaste contract opzeggen.  Tja dat doe je niet zomaar. 

Nieuwe baan in de horeca
Na bijna 13 jaar als juf gewerkt te hebben, heb ik dan toch (in 2015) de knoop doorgehakt: “ik rond het schooljaar af en na de zomervakantie heb ik een nieuwe baan.” Dit had ik mijzelf als doel gesteld. Inmiddels was het wel duidelijk geworden wat ik wilde of in ieder geval wilde proberen, want zonder diploma’s in die richting wordt het toch wel een uitdaging. Als van jongs af aan vind ik de horeca/de hotelwereld een geweldige branche. “Niet geschoten is altijd mis…dit is wat ik ga doen.” Ik vond een uitdagende baan en heb twee jaar de gekke, chaotische, hectische, gezellige, warme wereld van het hotelleven mogen beleven, mogen leren, mogen proeven, mogen ervaren.

Weer terug in de kinderopvang
Toch begon het weer te kriebelen na een paar jaar en brak er een tijd aan van verandering, ik moest voor mezelf gaan kiezen. Eén verandering in mijzelf: ik vond het nu makkelijker om de stap te zetten, minder eng. Met mijn onderwijsachtergrond als basis en het toch wel erg missen van de kinderen, ben ik gaan solliciteren bij de kinderopvang. De tijd was blijkbaar goed er was veel vraag naar pedagogisch medewerkers. Binnen een paar weken had ik een baan bij een kinderopvang. 
Het duurde even maar uiteindelijk heb ik hier mijn draai gevonden. Het is erg fijn om kinderen een veilige plek te kunnen bieden, ze gerust te stellen en diverse activiteiten op gebied van o.a. sport en spel, muziek, koken, techniek en creativiteit met ze te kunnen doen en allerlei uitjes te ondernemen. 

Görtz & Crown kwam op mijn pad
Via LinkedIn kwam Görtz & Crown op mijn pad, ik kreeg een berichtje van Jaap Lageman. Dat berichtje heb ik eerst zo’n 3/4 weken- misschien wel langer- laten staan. Want ik was nog niet bewust op zoek naar iets anders, terwijl tegelijkertijd het wel weer aan het ‘kriebelen’ was. Ik zocht iets maar wist niet goed wat. Op de achtergrond bleef het berichtje toch onbewust hangen en ‘rondzingen’. Ik was er toch wel nieuwsgierig naar; ‘Nanny zijn’ was iets waar ik niet aan gedacht had, geen goed beeld van had en wat (nog) niet bekend is in Nederland.
Zodoende ben ik gaan lezen op de website, Jaap een berichtje teruggestuurd en kreeg ik informatie opgestuurd. Daarna ging het allemaal vrij snel: Ik heb Miriam gemaild, we hebben telefonisch contact gehad en daarna een afspraak gemaakt om elkaar ‘live’ te ontmoeten.  Dit vind ik toch altijd wel fijner, dan krijg je een goed beeld van iemand en heb je het ‘totaalplaatje’. Het was een leuk, ontspannen en informatief gesprek. Een weekje later was ik eruit en heb ik Miriam gemaild, met “Ja ik wil beginnen.” Meestal ben ik niet zo impulsief maar het voelde goed!

Nanny Academy
Vervolgens ben ik gestart met de Nanny Academy. Theorie lezen, toetsen maken, instructie-filmpjes bekijken, opdrachten maken. Die zijn heel divers, zo sta je in een apotheek of in de Prenatal diverse kinderwagens te ‘testen’ bijvoorbeeld. Eind 2019 was de eerste praktijkdag voor mij. Deze dag heb ik als erg leuk en zinvol ervaren. Fijn om andere nannies te ontmoeten, de introductie-les was duidelijk en geeft goed aan wat wel en niet de taken zijn van een nanny. Die dag hadden we een etiquette-lunch en een presentatie van Jan Jaap van Weering. Zeer leerzaam en mooie kennis voor in je ‘rugzak’. In totaal zitten er vier praktijkdagen in de opleiding. Tijdens de opleiding en het werken bij je huidige baan kan je ook al solliciteren bij gezinnen. 

Solliciteren bij een gezin
Dat ging ik ook doen. Mijn eerste gesprek vond ik spannend. Van tevoren had ik telefonisch contact gehad met Ingrid om goed voorbereid te zijn voor het gesprek. Je denkt je op vrijwel alles te kunnen voorbereiden; alleen niet op de enorme modder die ontstaan was door de hevige regenval de avond ervoor. 20.00 uur ’s avonds, donker, nog geen bestrating en geen licht…Daar stond ik dan ineens tot aan mijn kuiten in de modder….VRESELIJK, met een rood hoofd van schaamte stond ik voor de deur, erger kun je je gesprek niet beginnen. Gelukkig reageerde de moeder van het gezin heel relaxed, schoenen werden schoongemaakt, broek afgeveegd, handen wassen en niet veel later zaten we aan tafel met een kop thee voor het kennismakingsgesprek. Blijkbaar ging dit ondanks de slechte start toch goed, ik mocht komen voor een meeloopmoment.
Ondertussen gaat het werken bij de kinderopvang door en het maken van de opdrachten voor de Academy. In februari 2020 heb ik mijn cijferlijst ingeleverd, alle opdrachten waren af!  

Meeloopdag
Vervolgens ging ik meelopen bij het gezin. Dit ging goed en was leuk. De kindjes reageerden enthousiast. Het gezin wilde niet over één nacht ijs gaan en voor mij was het opdoen van meer ervaring in gesprekken en meelopen goed en nuttig. Er was nóg een gezin in de buurt van waar ik woon op zoek naar een nanny. Hun voorkeur gaat uit naar een nanny met ervaring met baby’s aangezien zij een baby verwachten. Ik heb gewerkt met kinderen in de basisschoolleeftijd, dus 4 t/m 12-13 jaar maar heb geen specifieke babyervaring.
Beide met twijfels maar met de insteek ‘niet geschoten, altijd mis’ zijn we het gesprek met elkaar aangegaan. Hieruit bleek vrij snel dat niet de ervaring het belangrijkste is maar de klik die je meteen wel of niet voelt met/bij elkaar. En die was er van beide kanten dus ging ik ook hier meelopen.Ik dacht nog; “Superleuk en fijn dat ik een klik heb met de ouders maar als het niet klikt met hun dochter van 5,5 jaar, dan houdt het al vrij snel op. ”Dat vond ik nog wel even een ‘dingetje’. Gelukkig bleek tijdens dat meeloopmoment dat het prima klikte.

Warm welkom
Mijn voorkeur ging uit naar dit gezin en vervolgens ging het heel snel. Het contract werd opgesteld. Dit nam ik samen met Miriam uitgebreid door. En vanaf 1 juni 2020 zou ik een nieuwe baan hebben. Op dat moment heel onwerkelijk! Vol zorg en warmte werd ik op dag 1 opgevangen. We zijn rustig gestart, ik kreeg de tijd overal aan te wennen en zij natuurlijk ook aan mij. Met het oudste dochtertje van 5,5 jaar had ik gelijk een goede klik. De ouders gaven aan dat het goed voelt. Erg fijn dat ze dit meteen uitspraken. Bij het ophalen van de oudste van school, op dag 2 al meteen een vriendinnetje mee achterin de auto. Gelijk vol erin en dat vol-erin-en-laat-maar-over-je-heen-komen-moment ging maar door. Nog geen week na starten werd haar zusje geboren. Ik kon goed ondersteunen door alles in en om het huis op orde te houden, te koken, de oudste van school te halen, met haar te spelen en haar de aandacht te geven die zij nodig had nu mama er even niet was.

‘Part of the family’
De kraamhulp die kwam was heel fijn! Van haar heb ik veel geleerd. De ouders waren ook heel relaxed, ik mocht overal bij zijn, zo bijzonder hoe papa en mama erin staan en hoeveel ze mij laten doen, hoeveel ik betrokken word. Ik kreeg echt het gevoel dat ik erbij hoorde; ‘Part of the family’. Hartverwarmend! Heel wonderlijk, mooi, bijzonder, een eer om een klein mensje in m’n armen te hebben van net 2 dagen oud. Op het moment van schrijven (juli 2020) ben ik 6 weken verder; inmiddels ben ik kampioen flesjes maken, luiers verschonen en kleertjes aandoen daar heb ik geen gestoei meer mee.  Ik begin de huiltjes en geluidjes steeds beter te herkennen. Zo zit ik dan met de baby in mijn armen en tegelijkertijd met de oudste kwartet te spelen of te koken met baby in de schommelstoel erbij, ze kijkt dan wat ik aan het doen ben. Elke dag weer superfijn en bijzonder.

Steun en support van G&C
Superfijn is de steun en support van G&C; de besloten Facebookpagina waar je je vragen kan stellen, ideeën kan opdoen of je eigen ideeën kan delen. De Nanny Academy die informatie/modules kan bieden om bij te blijven of op te frissen. Miriam, Ingrid en sindskort Sietske die voor je klaar staan als je vragen of advies nodig hebt. Ze begeleiden je in het gehele traject, tijdens de studie, voor-en tijdens de gesprekken en vooraf en gedurende het starten/werken bij een gezin. 

De praktijkdagen en de jaarlijkse bijeenkomsten waarbij je de andere nannies ziet en spreekt, zo heb je toch het gevoel het samen te doen.

Helemaal op mijn plek, wat een topbaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier in waarnaar u op zoek bent.