Wij hebben onze middelste zoon te vroeg** op zwemles gedaan. Ergens wist ik het wel maar het leek me zo handig om maar meteen na het C-diploma van de oudste door te knallen met zwemmer nummer 2. Ja, handig voor ons, niet voor hem. Hij was net twee dagen 5 jaar oud toen hij voor het eerst ging. Met zijn dunne beentjes stond hij bibberend op de rand van het zwembad. Waar andere kinderen er zonder pardon in sprongen, stond hij te kijken. Om vervolgens heel, heel langzaam via het trapje af te dalen in het water. De eerste keren kwam hij het bad uit met droog haar. Eigenlijk was alles boven zijn navel nog droog. Maar stapje voor stapje, tergend langzaam en amper waarneembaar maakte hij vorderingen.

En dat kwam door maar één iemand; juf Jolanda. De allerliefste juf die je je kind maar wensen kan. Ze zag mijn kind en zijn angsten voor dat grote bad. Ze ging op ooghoogte zitten en pakte zijn hand vast. Ze maakte heel veel grapjes om het ijs te breken. Ze haalde extra stickers zodat hij ook een verzetje had als de echte stickers nog lang niet behaald zouden worden. “Kijk eens, ik heb paw patrol stickers gekocht van de week! Die vind je mooi, toch?” hoorde ik haar zeggen tegen hem. Eindeloos geduld had ze, als de combinatie een beetje onhandig en een beetje bang hem weer eens parten speelde. Ik zag hem veelvuldig om haar nek hangen of even op schoot kruipen bij haar. Dat mocht altijd. Een aai over z’n bol of een dikke duim omhoog als weer eens iets lukte. Maar de keren dat iets niet lukte of als hij stiekem toch naar de overkant liep in plaats van zwom, kreeg hij ook een glimlach of een knipoog. Als ze aan kwam lopen voor de les, zag ik haar al lachen naar hem. Aan alles zag ik, dat ze mijn kind lief vond en hem graag wilde helpen. 

Natuurlijk was hij dol op haar. Maar na 31 weken kwam er dan toch dat telefoontje; hij mag door naar badje 2. Een badje zonder juf Jolanda. Ze belde me er persoonlijk over op. Had al gekeken of hij misschien op een andere dag kon komen, wanneer zij zelf badje 2 deed. Maar helaas, dat ging niet. Dus regelde ze dat hij nu badje 2 doet wanneer zij badje 1 heeft. En straks, ooit als hij naar bad 3 mag, komt hij dan weer bij haar. Een tussenfase dus, dat badje 2. Met een andere juf, ook lief, maar zonder extra stickers want dat is nergens voor nodig volgens juf 2. De eerste keren liep hij gewoon na het zwemmen terug naar Jolanda, die dan toch weer dat groene bakje met extra stickers tevoorschijn toverde. Nu begrijpt hij dat dat niet de bedoeling is. Maar zwaaien doen ze altijd naar elkaar en meestal volgt er in het voorbijgaan toch even een aai of knuffel. 

Ik gun echt ieder kind een juf Jolanda. Iemand die zo voor je gaat, zo ontzettend lief voor je is en je eigenlijk stiekem ook een beetje verwend en een beetje beloond, ook al is dat niet meteen nodig. Bovenal iemand die in je gelooft ondanks dat ze ziet dat je er nog niet helemaal klaar voor bent. Die in alle handelingen haar vertrouwen laat zien, de tijd voor je neemt en positief blijft. Dat zijn allemaal zaken die zo belangrijk zijn voor een kind.

Maar eigenlijk gun ik ook iedere ouder een juf Jolanda. Want zien dat je kind gezien wordt en merken dat er perfect ingespeeld wordt op wat hij nodig heeft, is voor iedere ouder zo’n geweldig gevoel. Dat je kind wordt gekend in hoe hij is en van een ander het vertrouwen krijgt om het op zijn eigen tempo en manier te doen. Het met stip op 1 zien dat jouw kind geliefd en in zulke goede handen is als je hem achterlaat aan een zwembadrand of in een andere situatie waar jij als ouder niet bent. Dat gevoel dat het goed gaat met ze en hij of zij met net zoveel warmte opgevangen wordt zoals jij zelf doet.

Nou, je snapt hem al, als je als nanny op die manier met de kinderen omgaat, dan is de familie voor wie je werkt dolblij met je. Zonder alles goed te vinden of over je heen te laten lopen. Natuurlijk met regels en met grenzen, maar met vooral veel warmte en liefde. 

Mocht je jezelf herkennen in het profiel van juf Jolanda en je zou graag werken op bovenstaande manier, dan nodig ik je van harte uit om eens contact met ons op te nemen (info@gortzandcrown.com)of voor telefonisch contact, zie de contactpagina op onze website gortzandcrown.nl). Wellicht kun je via Görtz & Crown aan de slag als nanny. We zijn altijd op zoek naar de juiste matches voor onze gezinnen.

En voor degenen die zich afvragen hoe het verder gaat met mijn zoon; die komt er wel hoor. Deze zomer nog met zwembandjes om maar wie weet hebben we volgende zomer 2 zonen met zwemdiploma? 

**Voor hemzelf te vroeg, andere kinderen zijn er met 5 jaar misschien al helemaal klaar voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier in waarnaar u op zoek bent.