Nanny worden. Ik had zelf niet meteen gedacht dat ik dat zou doen. Zoals de meeste nannies in ons vak, was ik al jong graag met kinderen bezig. Ik hielp mee bij activiteiten op de basisschool, was een tijd leidster bij scouting en tijdens mijn studie in Leiden was Oegstgeest een dankbaar oord voor studenten die wat bij wilden verdienen. Al gauw haalde ik er een paar keer per week een tweeling uit school, paste ik in de overige uurtjes bij hun overburen op en voorzag via via mijn medestudenten ook van een lucratief bijbaantje. Ondertussen deed ik veel ervaring op met jonge kinderen, van baby’s van een paar weken oud tot jongetjes die niet op de afgesproken tijd naar binnen kwamen en waarvoor ik dan de hele buurt door moest. Geen probleem, die hadden we zo weer gevonden via ons oppasnetwerk.

Toen ik mijn propedeuse behaald had, mocht ik ook in een kinderdagverblijf werken. Ideaal, want overdag en als student had ik toen echt genoeg ruimte naast mijn studie om er een paar dagen per week te werken. Ook daar deed ik veel ervaring op met grotere groepen kinderen en in een strak tijdsschema. Mijn collega’s en ik hadden er een erg leuke tijd. De opvang stond toen nog in de kinderschoenen waardoor er veel meer mocht en kon dan nu. Denk aan na het werken met ouders de kroeg in (supergezellig), met alle kinderen blijven slapen op het dagverblijf (de beste herinneringen voor die kinderen, hoor ik nog vaak) en een achtergebleven jasje even langsbrengen bij het kind. De groepen waren veel kleiner en ruildagen waren geen probleem evenals met een paar kinderen naar het park, picknicken, in een noodsituatie bij de kinderen thuis oppassen, meedenken en samen opvoeden.

Het was een paar jaar later, toen ik mijn studie had voltooid en net aan het bedenken was wat ik nu eigenlijk wilde, toen ik werd gevraagd om als nanny te komen werken. In Brussel, welteverstaan. Met wel een pedagogische maar geen nanny-opleiding op zak, begon ik er vol enthousiasme aan. Zonder een netwerk om me heen, met frans sprekende gehaaste mensen, viel dat soms best even tegen. Het zorgen voor de kinderen ging goed, al waren ze erg gehecht aan de vorige nanny en heeft het jongetje me de eerste maanden met “neee,  neeeeee!!” begroet. Het ritme als nanny is heel anders dan op een kinderdagverblijf. Jij bent degene die beslist en die de activiteiten moet opzetten. Tel daar allerlei andere werkzaamheden bij op zoals het regelen/organiseren van zaken rondom het gezin en het huis en je dag is vol! Ook was het voor mij een omschakeling om met minder collega’s samen te werken. Ik was erg gewend aan de structuur die je samen opzet en dat moest ik nu alleen doen.

Wat een vrijheid. Al snel waren we 6 handen op 1 buik en gingen we overal samen naar toe. Was het mooi weer, dan gingen we naar het park of naar zee. Slecht weer, dan knutselden we samen of bouwden we een tent. Op woensdagmiddag ging er een hele sliert vriendinnetjes mee naar huis voor wie ik dan croques monsieurs bakte met tomaatjes. Daarna bracht ik ze met z’n allen naar balletles. Bij zwemles zwom ik de eerste maanden zelf mee omdat één van de kinderen bang was. Wie doet dat nou tijdens werktijd?

Natuurlijk, flexibiliteit is een must en ook was ik wel eens veel later thuis dan gepland maar de spil van zo’n gezin zijn is zulk ontzettend dankbaar werk, dat weegt ruimschoots hier tegenop. Zijn de ouders gestrest, dan zorg jij ervoor dat ze de ruimte hebben om hun werkzaamheden te voltooien en dat de kinderen niets van die haast hoeven te merken. Staan ze in de file, geen probleem. Je zorgt dan dat er wat te eten klaar staat en dat de kinderen in hun gewone ritme blijven. Zijn ze eens een keer vroeg thuis of met vakantie, dan vul jij je dagen anders in of neem je je overuren op.

Meebewegen met het gezin, een intense band met de kinderen opbouwen, zorgen voor rust en stabiliteit in de drukste tijd van de ouders, het gaf mij een enorme voldoening en ik heb dan ook met erg veel plezier vele jaren als nanny gewerkt.

Hieronder nog even de voordelen op een rijtje;

En dan nog iets;

Nog heel vaak denk ik terug aan mijn geweldige nanny-tijd en kan ik bouwen op de ervaring die ik toen heb opgedaan. Niet alleen nu met mijn eigen kinderen maar ook in de zelfstandigheid die ik heb gekregen door vaak de verantwoording te dragen voor een aantal kinderen en het organisatorisch vermogen dat ik heb ontwikkeld door het ontzorgen van een gezin. Ik kan het iedereen aanbevelen!

Meer weten over werken via Görtz & Crown? Mail naar info@gortzandcrown.com en wie weet werk je binnenkort als G&C nanny!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier in waarnaar u op zoek bent.