Op zaterdag 24 november jongstleden was het dan zover! Ons Nanny Symposium met als onderwerp “Nanny van de toekomst, de kroon op het gezin” vond die dag plaats. Na een lekker taartje en een kopje koffie of thee, gingen we van start.

En hoe!

Na een leuk welkomstwoord van Ingrid kregen we een video te zien van een interview met een oude bekende; niemand minder dan Hansje Görtz vertelde hoe zij 10 jaar geleden begonnen was met G&C. Het was erg leuk om te horen waar nou toch “and Crown” vandaan kwam en nadat we hoorden wat Hansje tegenwoordig doet (op dit moment reist ze door Nieuw Zeeland) kregen we nog een mooi advies van haar mee, wat iedere nanny goed in de praktijk kan brengen.

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont
Hierna was het de beurt aan de gastspreker van de middag, de ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Hij nam ons mee in de wijze waarop kinderen leren. Waanzinnige feiten kwamen we te weten, bijvoorbeeld dat een baby na 48 uur al weet dat een gezicht iets is waarop je je moet focussen. Maar ook dat 30% van de kinderen in Nederland verwaarloosd wordt doordat de ouders of verzorgers “aanwezig afwezig” zijn. Dat houdt in dat de verzorger er wel is maar niet met het kind bezig is maar bijvoorbeeld met zijn of haar telefoon….. Shocking maar vooral ook herkenbaar! Hoe vaak typ je niet nog even snel een berichtje naar iemand terwijl je kind iets tegen je vertelt? We gaven meteen een belofte af; geen schermpjes meer in de buurt als je met kinderen bezig bent! Steven kon wel uren doorgaan…. Helaas vloog zijn uur om enn raadde hij ons als afsluiter nog aan de 4 hechtingsstijlen van Bowlby op te zoeken en in ons dagelijkse werk toe te passen.

Online leeromgeving opgefrist
Steven was de deur nog niet uit of ik was zelf aan de beurt om kort te laten zien dat onze Nanny Academy helemaal verfrist is. Alle modules zijn herzien en nieuwe opdrachten zijn ingepast. Een mooie, rustige lay-out en een aantal nieuwe functies zorgen ervoor dat we weer een aantal jaren vooruit kunnen met ons mooie leermiddel. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee.

Workshops
Na een korte plaspauze was het tijd voor de workshops die op het symposium te volgen waren. We konden kiezen uit drie thema’s en er was ruimte voor iedereen om er 2 te volgen. Toch nog best een moeilijke keuze als alle drie de onderwerpen je aanspreken.

Nicolien liet ons zien hoe je gebruik kan maken van je stem in de opvoeding. Nooit verheffen natuurlijk, dat weten we allemaal wel, maar hoe dan? Hoe spreek je iemand aan als je van diegene iets gedaan wilt krijgen? Wat helpt bij een stel hele drukke kinderen? Met veel praktische adviezen en een hand-out kwamen wij weer buiten.

Bij Charmaine leerden we over baby-gebaren en hoe je dit communicatiemiddel al heel jong kunt inzetten. Baby’s pikken dit vaak razendsnel op en, naast dat je veel gemakkelijker begrijpt waar de behoeftes liggen, scheelt het een kindje dat nog niet duidelijk kan spreken een enorme frustratie. Super waardevol dus!

In de ruimte van Odette lagen de yoga matten al klaar. In een half uur gaf Odette ons veel informatie over hoe je met kinderen yoga kunt beoefenen. En dat leer je natuurlijk door het meteen zelf te doen. De zonnegroet en de neerkijkende hond zijn niet alleen makkelijk toepasbaar maar zijn voor kinderen ook zo beeldend, dat ze zich dit snel eigen kunnen maken. En hoe leuk is het als je van je eigen nanny yoga-oefeningen krijgt?

Feestelijke borrel
Het was een zeer leerzame en inspirerende middag! Daarna waren we wel toe aan een versnapering én natuurlijk aan elkaar weer eens uitgebreid te spreken. De borrel stond al klaar in de grote zaal en we werden verwend met lekkere hapjes. Tijdens dit gezellige samenzijn bracht onze zeer gewaardeerde etiquette docent, Jan Jaap van Weering een toast uit op het 10 jarig bestaan van Görtz & Crown. Hij feliciteerde ons op originele en feestelijke wijze, door middel van het sabreren van champagne. Op naar de volgende 10 jaar!

We willen iedereen hartelijk bedanken voor de komst naar ons symposium en hopen dat jullie er allemaal net zo van genoten hebben als wij. Zien we jullie in 2028 weer?;-)

Veel dank aan onze dierbare docent, adviseur en vriend Jan Jaap van Weering voor deze heerlijke flessen champagne.

foto:Rijn Buve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul hier in waarnaar u op zoek bent.